Friday, 13 October 2017

HOMESTAY LANGKAWI KOLAM RENANG

Homestay langkawi kolam renang di kuah

Harga normal day :Rm200 pernight
Harga school holiday:Rm 230 pernight
lokasi kuah
tingkat 2.. tiada lift
maksimum 10org

๐Ÿ“Master bedroom
King bed
Aircond
Attached bathroom

๐Ÿ“2nd Bedroom
Katil queen + katil single
Aircond

๐Ÿ“3rd bedroom
Katil single
Wall fan

๐Ÿ“ Tambahan
*extra comforter
*extra bantal
*buai baby (upon request)

whatsapp helmy 0194171943 atau sila tekan link whatsapp dibawah untuk respon lebih cepat.. http://homestaylangkawi.wasap.my

sila layari website homestay langkawi http://www.langkawihomestaymangrove.com

homestay langkawi kolam renang


homestay langkawi kolam renang

homestay langkawi kolam renang

homestay langkawi kolam renang

homestay langkawi kolam renang

homestay langkawi kolam renang

homestay langkawi kolam renang
homestay langkawi kolam renang

homestay langkawi kolam renang

homestay langkawi kolam renang

homestay langkawi kolam renang

homestay langkawi kolam renang
homestay langkawi kolam renang

Friday, 1 April 2016

CHALET BUDGET DI LANGKAWI

Chalet budget murah di langkawi..call/whatsap helmy 0194171943

lokasi bayas
-2jenis chalet (family &standard)
-chalet family rm80 semlm
-chalet standard (2org) rm60 semlm
kemudahan tuala, cerek pemanas air, toto tambahan (perlu request)
-15minit ke  cenang
-10  minit  ke  kuah
-5minit dari Airport Langkawi 
-5 minit ke retoran nelayan
Tepi sawah.

whatsap segera...๐Ÿ˜Š Untuk respon yang lebih cepat, sila klik link whatsapp ini http://homestaylangkawi.wasap.my

kereta sewa juga disediakan jika perlu

chalet budget langkawi
chalet budget langkawi
chalet budget langkawi

chalet budget langkawi

chalet budget langkawi
chalet budget langkawi

chalet budget langkawi

Saturday, 17 October 2015

Chalet Kolam Renang Di Langkawi

Chalet Kolam Renang Di Langkawi untuk Tempahan
-Lokasi Kedawang (15 minit ke Pantai cenang, 10minit dari airport)
- Sesuai untuk maksimum 4-5 dewasa
- RM160/night untuk hari biasa, RM190/night untuk cuti sekolah
- Kemudahan kolam renang khas untuk kanak2 dan dewasa
HUBUNGI: WHATSAP HELMY 0194171943
atau layari :https://www.facebook.com/langkawihomestaymangrove

Untuk respon yang lebih cepat, sila klik link whatsapp ini http://homestaylangkawi.wasap.my

homestay chalet langkawi
homestay dan chalet langkawi

homestay dan chalet langkawi

homestay dan chalet langkawi

homestay dan chalet langkawi

Saturday, 27 September 2014

Bagaimana Kaedah Membawa Masuk Kenderaan Persendirian Ke Langkawi

Bagaimana Kaedah Membawa Masuk Kenderaan Persendirian Ke Langkawi

 Percutian Ke Langkawi

Tempahan Homestay Langkawi Hubungi/ whatsup :0194171943 atau layari http://www.langkawihomestaymangrove.com

Oleh: Homestay Langkawi, Motel Budget Langkawi, Mangrove Tour dan Kereta Sewa

Secara amnya, untuk membawa masuk kenderaan persendirian ke Pulau Langkawi adalah dengan melalui dua cara.
1) Melalui Kargo
2) Melalui Perkhidmatan Feri My Roro

Jika melalui kargo, anda perlu menghantar kenderaan anda sehari lebih awal ke Pelabuhan kargo iaitu bersebelahan jeti Kuala kedah

Untuk respon yang lebih cepat, sila klik link whatsapp ini http://homestaylangkawi.wasap.my
kargo kenderaan persendirian melalui kuala kedah
Terdapat 3 syarikat yang menguruskan penghantaran kenderaan ke Langkawi melalui kargo. Antaranya adalah Wantas Shipping, Pertiwi Shipping, dan Pengangkutan Bersatu. (sila rujuk di sini untuk alamat dan no telefon: Langkawi Port)

hantar kereta melalui kargo

Setelah menghantar kenderaan anda ke pelabuhan kargo di Kuala Kedah, anda perlu naik feri di jeti kuala kedah dan kereta anda yang dihantar melalui kargo boleh diambil di langkawi keesokan harinya. Kereta anda akan dihantar ke Dermaga Tanjung Lembung Langkawi atau Langkawi Port.

Hmmm..nampak susah kan..kalau nak murah kena la susah sikit..untuk kereta seperti myvi,proton dan sebagainya harga pergi balik RM220 jer..nak banding denga sewa kereta di langkawi rm 100-130 sehari..jadi takkan anda nak mai langkawi sehari je kan..

Jika berhasrat untuk bawa kereta melalui My Roro, perkhidmatan ini hanya untuk sekali sehari sahaja. Memakan masa selama 3jam tempoh perjalanan. Feri ini boleh membawa kereta dan penumpang serentak.
myroro feri membawa kenderaan
homestay langkawi myroro

Untuk harga perkhidmatan My Roro Langkawi, anda bole rujuk jadual di bawah:

homestay langkawi my roro feri

Sunday, 21 September 2014

Tempat-Tempat Menarik Di Langkawi Wajib Dilawati

Tempat-Tempat Menarik Di Langkawi Wajib Dilawati

Oleh: Homestay Langkawi

Call/Whatsup: 0194171943

Dataran Lang


Tugu Lang di Dataran Helang berhampiran jeti Kuah.
Dataran Lang (Dataran Helang) merupakan mercu tanda Langkawi dan juga merupakan tugu tumpuan pelancong yang terkemuka di pulau Langkawi, Malaysia. Ia merupakan patung helang setinggi 12 meter yang menggambarkan helang yang dari mana Langkawi mendapat namanya. Kedudukan patung helang gergasi ini terletak bersebelahan dengan pelantar jeti Kuah, dengan sayap berkepak sedia untuk menyusur keudara menjadikannya satu pemandangan yang mengkagumkan bagi para pelancong sedia untuk mendarat di pulau ini.
Rakyat tempatan mencatatkan helang sebagai satu simbol di mana nama langkawi berasal “Lang” adalah sama atau dikata singkatan “helang” manakala “kawi” bermaksud perang merah di zaman Melayu purba.
Pada malam, seluruh dataran diterangkan dengan lampu. Dari laut, panorama adalah menakjubkan. Suasana malam sungguh menggasyikkan dengan cahaya lampu daripada kapal yang berlabuh.

 

Kereta kabel Langkawi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kereta kabel Langkawi terletak di Gunung Mat Chinchang, barat laut pulau Langkawi, Kedah, Malaysia. Kereta kabel ini mula dibuka kepada umum pada 27 Februari 2005 untuk memudahkan pelancong tiba ke puncak gunung yang tingginya 713 meter. Panorama gunung batu kapur zaman geologi Cambrian 500 juta tahun ini memang menarik. Panjangnya 2.2 km dan terpanjang di dunia, mengalahkan kareta kabel di Switzerland.
Asalnya sistem pengurusan kereta kabel ini dikendalikan oleh Langkawi Cable Car. Namun kini, ia diselenggara dan diuruskan oleh Panorama Langkawi Sdn. Bhd. (PLSB), iaitu anak syarikat milik penuh Syarikat Prasarana Negara Berhad.Sistem pengangkutan kereta kabel ini dibina dari April 2001 hingga Ogos 2004. Panjang keseluruhan kabel ialah 919.5 meter dan telah mencipta rekod Malaysian Book of Records.


Kilim Geoforest Park


 

Bercuti di Langkawi memang seronok, banyak tempat untuk dilawati.  Berpeluang ke Langkawi, jangan lupa untuk mengunjung ke Sungai Kilim Geoforest Park. sungai paya bakau yang mempunyai khazanah alam yang belum tercemar oleh pembangunan. Rating untuk tempat ini ialah ***** 5 bintang.




Underwater World Langkawi



Underwater World Langkawi di Pantai Cenang adalah satu tempat anda dan anak-anak berhibur dengan keletah penguin dan melihat keindahan alam akuatik dari seluruh dunia.
Di aquarium Langkawi ini, tarikan utamanya adalah spesis penguin Afrika, penguin Rockhopper berambut ranggi serta Marmoset — iaitu antara spesis monyet paling kecil di dunia.
Jika di tempat lain anda hanya dapat melihat satu atau dua penguin, Underwater World Langkawi mempunyai sekumpulan penguin yang cukup aktif berenang dan bergerak bersama. Dan apabila tiba waktu makan, anak anda pasti tertawa melihat keletah mereka makan berebut-rebut sambil badan mereka berayun-ayun ke kiri dan kanan.
Selain penguin, anda juga akan dapat melalui kawasan tropika di mana haiwan-haiwan dibiar bebas berkeliaran dan kawasan terumbu karang yang memaparkan batu-batu karang pelbagai jenis dan warna yang cukup mengagumkan.

Waktu Makan Haiwan Penting

Penguin Afrika – 11 pg & 2:45 ptg
Penguin Rock Hopper – 11:15 pg & 3 ptg
Furseal – 2:30 ptg

Harga Tiket

Warganegara dengan Mykad
Dewasa — RM28
Kanak-kanak — RM18
Pelancong Asing
Dewasa — RM38
Kanak-kanak — RM28

Waktu Operasi

Isnin – Ahad : 10:00 pg – 6 ptg
Cuti Awam : 9:30 pg – 6:30 ptg


Pantai Cenang
Terletak kira-kira 20 minit dari jeti kuah. Pantai yang paling digemari pengunjung kerana pantai yang cantik dan pelbagai aktiviti pantai boleh dilakukan seperti parasailing, banana boat dan mandi pantai. Terdapat banyak pilihan tempat makan, kedai kraftangan dan souvenier serta kedai bebas cukai.




Pekan Kuah
Syurga membeli belah. pelbagai barangan dijual dengan harga bebas cukai seperti periuk,pinggan mangkuk,toto,rokok, pelbagai jenis coklat dan produk-produk gamat asli. Pelbagai kemudahan seperti bank, masjid, gerai-gerai makan, kedai bebas cukai, pasaraya-pasaraya,kedai runcit dan pasar malam.




Pulau Dayang Bunting (Langkawi Geopark)
Berusia 280 tahun dan pulau kedua terbesar selepas Pulau Langkawi. Mitos pulau ini mengisahkan anak kepada sepasang putera dan puteri raja mangkat sebaik sahaja dilahirkan.Oleh kerana sang puteri sangat sedih dan kecewa, beliau telah menyemadikan mayat anaknya di dalam air tasik ini. Sehingga kini dipercayai kepada wanita yang mandi dan minum air dari tasik ini nescaya dikabulkan hajat untuk menimang cahaya mata., Pakej island hoping (link)


Pulau payar Marine Park
Taman Marin Pulau Payar adalah salah satu dari 5 taman marin di Malaysia. Di bawah peliharaan jabatan laut dan marin,
 
Kota Mahsuri (Makam Mahsuri)
Lagenda Langkawi sejak 7 keturunan. Lagenda mengisahkan mahsuri seorang perempuan melayu yang difitnah dan dibunuh di khalayak ramai kerana bersekedudukan. Sebelum dibunuh beliau bersumpah agar langkawi kering kontang tiada hasil selama 7 keturunan. Waris mahsuri tinggal di phuket telah berkahwin dan mempunyai zuriat.


Bird Paradise
Syurga penggemar burung. Jangan lupa bawa teropong. Pelbagai spesies burung dan haiwan liar. Tiket masuk RM15

Friday, 19 September 2014

LALUAN UNTUK KE PULAU LANGKAWI & PETA LANGKAWI

LALUAN UNTUK KE LANGKAWI

A) Laluan Udara melalui Langkawi Airport

Anda boleh menaiki kapal terbang Airasia atau MAS yang menyediakan tidak kurang dari 5 penerbangan terus ke Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, Padang Matsirat. Terdapat juga syarikat penerbangan yang lain seperti Tiger Airways, Firefly dan Silkair.

B) Laluan Darat dan Feri

Jika memandu dari Kuala Lumpur, anda boleh melalui Lebuhraya Utara Selatan sehingga sampai ke susur keluar Alor Setar, Kedah dan menuju ke Kuala Perlis. Perjalanan mengambil masa kira-kira 6 jam Terdapat juga perkhidmatan feri dari Kuala Kedah. Untuk yang menaiki kenderaan sendiri anda boleh mencari tempat letak kenderaan berdekatan Jeti Kuala Perlis dengan kadar RM15 sehari. Bagi yang menaiki bas pula,  stesen bas terletak berhampiran Terminal Jeti Kuala Perlis.



Feri di langkawi mula beroperasi pada pukul 7.30 pagi dan berakhir pada 7 malam. Klik jadual feri

Harga Tiket RM18/sehala (dari Kuala Perlis)

Harga Tiket RM23/sehala (dari Kuala Kedah)

Harga Tiket RM60/sehala (dari Pulau Pinang)
Beli tiket feri online



http:www.langkawihomestaymangrove.com


PETA LANGKAWI

http:www.langkawihomestaymangrove.com

Friday, 12 September 2014

PAKEJ HOMESTAY RUMAH TERES + MPV (AVANZA) 3HARI 2MLM UNTUK HARI BIASA

PAKEJ HOMESTAY RUMAH TERES + MPV (AVANZA) 
3HARI 2MLM UNTUK HARI BIASA

tempahan homestay rumah teres langkawi

 
hubungi (helmy) call/sms/whatsup/pm 0194171943
 atau lawati https://www.facebook.com/pages/Homestay-Langkawi/611921962219675

Untuk respon yang lebih cepat, sila klik link whatsapp ini http://homestaylangkawi.wasap.my

PAKEJ HOMESTAY KOLAM RENANG + MPV (AVANZA) UNTUK 3HARI 2MLM UNTUK HARI BIASA

PAKEJ HOMESTAY KOLAM RENANG + MPV (AVANZA) UNTUK 3HARI 2MLM
UNTUK HARI BIASA

tempahan penginapan homestay langkawi


- Sesuai untuk 8-10org
-3 bilik berhawa dingin
- 2katil queen size dan 1 katil king size
-Ruang tamu yg luas dan berhawa dingin
- Dilengkapi television, astro, seterika, microwave, rice cooker, peti sejuk, pembakar roti, pinggan mangkuk, pemanas air dan sebagainya.
- Tandas dilengkapi air panas
-Kemudahan kolam renang utk dewasa dan kanak-kanak.
-Lokasi di tengah-tengah pekan kuah, langkawi dan berdekatan shopping kompleks.
- Check in : Jam 2.00 petang
- Check out: Jam 12.00 Tengahari
Hubungi: Helmy
-whatsup/sms/call: 0194171943
-Layari Facebook: https://www.facebook.com/pages/Homestay-Langkawi/611921962219675?ref=bookmarks

Sunday, 6 July 2014

LANGKAWI AUTO EXPRESS..FERI YANG MEMBAWA KERETA DAN PENUMPANG ANTARA PULAU LANGKAWI DAN KUALA PERLIS BAKAL DILANCARKAN..

Feri yang membawa kereta dan penumpang bakal dilancarkan tidak lama lagi dan akan menjadi pesaing kepada My roro feri. Feri ni nampaknya baru dibeli dengan kemudahan yang selesa berbanding My roro yang menggunakan feri terpakai. Dengar kata feri langkawi auto ni lebih laju dan masa yang singkat untuk ke langkawi melalui kuala perlis. Kita tunggu ja laaa....

 

 http://www.langkawiauto.com/content/display/article/site:langkawiauto-param:langkawi_auto_express-link:1537



Info dari:

Homestay Langkawi (call/whatsup 0194171943) ..homestay rumah teres, motel budget
http://www.langkawihomestaymangrove.com




Tuesday, 3 June 2014

Homestay Langkawi : Perkhidmatan MOTEL BUDGET

Motel Budget

Kami ada juga menyediakan perkhidmatan Motel Budget bagi pelancong yang datang dalam kuantiti yang sedikit. Lokasi berdekatan IDAMAN SURI. Hanya perlu jalan kaki sahaja. Motel ini sesuai untuk 4orang untuk 1 bilik dan harga berpatutan.

Jika berminat sila hubungi call/sms/whatsup (helmy) 0194171943

Homestay Langkawi motel budget utk disewa





Monday, 26 May 2014

Perancangan Bercuti ke Langkawi..Pencarian Homestay..kereta Sewa yang berpatutan


Langkawi..siapa yang tak kenal dengan nama Langkawi..satu Malaysia kenal dengan tempat perlancongan yang sinonim dengan barangan bebas cukai dan murah..Tapi bagi anak tempatan Langkawi sendiri sudah biasa dengan persekitaran Langkawi yang sentiasa dikelilingi lautan dan 99 buah kepulauan di sekeliling Langkawi.

Apabila bercadang berkunjung ke Langkawi, persoalan yang sentiasa bermain difikiran kita ialah nak tinggal dimana dan kenderaan yang sesuai sepanjang berada di Langkawi.

Sebenarnya, pengunjung mempunyai berbagai pilihan terutama sekali untuk mencari kenderaan yang sesuai. Pilihan yang dimaksudkan ialah samada untuk membawa sendiri kereta dari kuala kedah dengan menaiki feri atau kargo atau mengambil jalan mudah dengan hanya menyewa kenderaan yang terdapat di Langkawi.
Bagi pendapat saya, jika pengunjung bercadang untuk bercuti di langkawi untuk tempoh yang lama atau lebih dari 4hari adalah disarankan untuk membawa kenderaan sendiri masuk ke langkawi. Kos untuk membawa kenderaan melalui kargo adalah rendah berbanding menyewa dalam tempoh lebih dari 4 hari. Syarikat kargo yang sedia ada termasuklah Wantas, Pertiwi dan Bersatu. Tetapi perlu diingatkan agar kenderaan perlu dihantar sehari lebih awal. Kita juga mempunyai pilihan samada untuk menghantar melalui kargo atau dengan menaiki feri Myroro (Kereta + Penumpang) http://www.langkawiroro.com/.

Langkawi sekarang padat dengan percambahan homestay yang pelbagai dan unik. Ada homestay yang mempunyai kolam renang, ditepi pantai, di tengah sawah padi dan juga rumah teres biasa. Homestay menjadi pilihan pengunjung terutama bagi bilangan pengunjung yang ramai. Ia juga murah jika dibandingkan daripada menyewa hotel yang hanya bole menampung kuantiti yang sedikit bagi satu-satu bilik.

@homestay langkawi 0194171943

Sunday, 25 May 2014

Info @ Homestay Langkawi : Underwater world langkawi..Tempat Menarik yang wajib dilawati di Langkawi, Harga Tiket Underwater world Langkawi, Lokasi GPS Underwater world Langkawi


Underwater World Langkawi merupakan salah satu akuarium air terbesar marin dan segar di Asia Tenggara. Sejak bermulanya operasi pada 26 Ogos 1995, ia telah menjadi salah satu destinasi pelancongan yang mesti dilawati di Langkawi dan telah menarik sebilangan besar asing dan pelancong tempatan.

Konsep dan tema Underwater World Langkawi yang menjurus ke arah Pengetahuan, Pendidikan dan Hiburan. Ia dibina untuk meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan memulihara hidupan akuatik berharga kami bagi mewujudkan pemahaman bon yang mendalam dan tidak boleh dipisahkan antara manusia dan alam semula jadi.

Unik dengan Underwater World Langkawi adalah gergasi 15 meter terowong panjang berjalan-melalui yang terdiri daripada 500,000 liter air laut yang menempatkan banyak ikan besar dan makhluk laut.


Tarikan lain termasuk Seksyen Air Tawar Ikan, Paparan lokan itu, Koi Pond, Seksyen reptilia dan Reef Seksyen Coral.

The akuarium laut 34.701 kaki persegi terletak bersebelahan dengan pusat membeli-belah dan Neptune Cafรฉ. Pelawat itu disediakan dengan membeli-belah setempat, makan dan pakej hiburan, semua yang boleh didapati dalam satu kawasan.

Sebuah bangunan baru (dengan 60,000 kaki persegi kawasan binaan) yang memaparkan Tropical Rainforest, Temperate dan Sub-Antartika Ekosistem, dan maklumat teater dengan kapasiti 200 tempat duduk-akan dibuka kepada orang ramai pada awal tahun 2005. Ekosistem Sub-Antartika paparan termasuk "penguinarium" menakjubkan dengan terowong bawah air untuk pelawat untuk melihat penguin renang.







penguin antartika langkawi underwater world

 underwater world langkawi

Harga Tiket

Entrance Fees
Adults RM40 (without MyKad) / RM30 (with MyKad)
Children (3-12 years old)        RM30 (without MyKad) / RM20 (with MyKad)
Malaysian Senior Citizens (50 years old & above)   RM24 (with MyKad)
Goverment Rate Adults RM24 and Children RM13. One (1) Government I.D. Card entitles for two (2) adults and two (2) children.

Exhibition/Display Areas 
Daily                  10:00 am - 06:00 pm
Public/School Holidays 09:30 am - 06:30 pm

Animal Feeding Sessions (commencing on 1st October 2011)
African Penguin        11:00 am and 2:45 pm daily
Rockhopper Penguin      11:15 am and 3:00 pm daily
Furseal 02:30 pm daily
Tunnel Tank 03:30 pm daily

untuk maklumat lanjut sila layari:
http://www.underwaterworldlangkawi.com.my/

Lokasi GPS/ GPS location: 

 Underwater World (N6 17.261 E99 43.736)

 
info daripada: 
penguin, pameran ikan, langkawi underwater world http:www.langkawihomestaymangrove.com 0194171943http://www.langkawihomestaymangrove.com
 call/sms/whatsup/comment untuk tempahan dan maklumat lanjut:
Helmy 0194171943 

Friday, 23 May 2014

Berita Langkawi @ Homestay Langkawi: Langkawi Cable Car dan Harga Tiket

Langkawi Cable Car

Some Facts for Langkawi Cable Car System

Horizontal distance: 2079m
Vertical rise: 680m
Inclined distance: 2158m
Haul rope diameter: 50mm
Bull wheel diameter: 6.10m
Passenger per gondola: 6 persons
Design speed: 5m/sec
Operating speed: 3m/sec
Turn around trip time: 28 minute
Hourly capacity: 700 passengers/hour
Number of stations: 3
Number of in-line towers: 2
penguin, pameran ikan, langkawi underwater world http:www.langkawihomestaymangrove.com 0194171943
Height of Tower 1: 38m
Height of Tower 2: 70m
Longest free span: 950m (between Tower 2 & Middle station)
Steepest gradient: 42 Degrees
Construction period: 16 months (April 2001 - August 2002)
Testing & Commissioning period: 3 months (August 2002 - October 2002)

LOCATION

The Cable Car system is the latest tourist attraction for Langkawi and is located at the Oriental Village, a theme shopping centre housed in 30’s individually designed buildings showcasing Malaysian and Oriental architecture.

The attraction located on the southwestern coast of the main island of Langkawi, is just a 30 minutes drive from Kuah town and 15 minutes drive from Langkawi International Airport.




 



 

 

Harga Tiket

langkawi cable car homestay langkawi


Info dari kami Homestay Langkawi

hubungi call/sms/whatsup/: 0194171943 (Helmy) atau


PM ke https://www.facebook.com/pages/Homestay-Langkawi/611921962219675

Untuk respon yang lebih cepat, sila klik link whatsapp ini http://homestaylangkawi.wasap.my